Select Page

Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημοσιογραφία

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών – Εαρινό εξάμηνο 2023-24

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών για το εαρινό εξάμηνο 2023-24

Προκήρυξη υποτροφίας από το Ίδρυμα Μπότση

Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση στο πλαίσιο του σκοπού του προκηρύσσει υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στη Δημοσιογραφία.

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών – Χειμερινό εξάμηνο 2023-24

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών για το χειμερινό εξάμηνο 2023-24.

Εγγραφές εισακτέων ακαδημαϊκού έτους 2023-24

Διαδικασία και προθεσμία εγγραφών

Πολιτιστικό Ρεπορτάζ σε Παραδοσιακά και Νέα Μέσα

Διδάσκων: Πολίτης Π.

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η λεγόμενη «ειδική δημοσιογραφία» (specialist journalism), που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτισμικής δημοσιογραφίας ή δημοσιογραφίας του πολιτισμού (cultural journalism) και αντιδιαστέλλεται αφενός προς τη γενική δημοσιογραφία και αφετέρου προς τη δημοσιογραφία των (καλών) τεχνών. Τα επιμέρους πεδία που θα μελετηθούν είναι: α. δημοσιογραφία της γαστρονομίας (food journalism), β. δημοσιογραφία της οινοφιλίας (wine journalism), γ. δημοσιογραφία της μόδας (fashion journalism), δ. δημοσιογραφία της δημοφιλούς μουσικής (popular music journalism) και ε. ταξιδιωτική δημοσιογραφία (travel journalism). Τα πεδία αυτά, που καλύπτουν βασικούς τομείς του «υλικού πολιτισμού», της δημοφιλούς κουλτούρας και της ψυχαγωγίας, συνδέονται άμεσα με προσωπικές στήλες (columns), περιοδικά και ένθετα εφημερίδων, όπως επίσης και ανάλογες ραδιο-τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά τα τελευταία χρόνια και με εξειδικευμένους ιστοτόπους. Ξεκινώντας, λοιπόν, από την έννοια γένους «πολιτισμική δημοσιογραφία», θα περάσουμε στην περιγραφή του λόγου και της γλώσσας των περιοδικών και θα καταλήξουμε στη θεωρητική πραγμάτευση των ανωτέρω πέντε πεδίων παράλληλα με τη μελέτη συγκεκριμένων/διακεκριμένων εκδόσεων του χώρου αυτού.

Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Δημοσιογραφία

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στα πεδία της σύγχρονης δημοσιογραφίας.

© 2018 Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε Α.Π.Θ.

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ - Media Informatics Lab

Share This