Select Page

Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημοσιογραφία

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών – Εαρινό εξάμηνο 2023-24

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών για το εαρινό εξάμηνο 2023-24

Προκήρυξη υποτροφίας από το Ίδρυμα Μπότση

Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση στο πλαίσιο του σκοπού του προκηρύσσει υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στη Δημοσιογραφία.

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών – Χειμερινό εξάμηνο 2023-24

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών για το χειμερινό εξάμηνο 2023-24.

Εγγραφές εισακτέων ακαδημαϊκού έτους 2023-24

Διαδικασία και προθεσμία εγγραφών

Δημοσιογραφία και Φύλο στον Κινηματογράφο

Διδάσκουσα: Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ

Το μάθημα: ‘Δημοσιογραφία και Φύλο στον Κινηματογράφο’ επικεντρώνεται στη διατομή Δημοσιογραφίας, Σπουδών Φύλου, Κινηματογράφου και δη Φεμινιστικής Κινηματογραφίας. Οι επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες μας αποτελούν το ‘μεθοδολογικό φακό’ κριτικής ‘ιχνηλάτησης’ και διείσδυσης σε αυτό διεπιστημονικό πεδίο. Μελετάμε το φύλο κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού έργου, σε ταινίες όπου πρωταγωνιστούν γυναίκες δημοσιογράφοι ή θύματα δημοσιογραφίας και πολιτικής επικοινωνίας. Όχημα-οδηγός είναι το κριτικό ‘βλέμμα’ των δημιουργών. Η δημοσιογραφία συσσωματώνει κοινωνικοπολιτική εξουσία καθώς παράγει προβολή αλλά και τη γνώση ή τη ματαίωσή της: άγνοια και σύγχυση. Στο πεδίο της επαγγελματικής δημοσιότητας συγκρούονται συμφέροντα, μαίνονται ανταγωνισμοί με κέρδη, ζημίες, ηθικές απώλειες. Καλλιεργούνται ιδέες, ήθη, στερεότυπα κοινωνικών ρόλων, συρμοί και προκαταλήψεις. Επαρκούν οι ισχύοντες κώδικες δεοντολογίας και ο επαγγελματισμός ώστε να αντιμετωπίζονται οι δια-φυλετικοί ανταγωνισμοί και οι εγγενείς προκλήσεις; Εξετάζοντας το πεδίο της δημοσιότητας με γνώμονα το φύλο, σε συνδυασμό με το επάγγελμα, μέσω διακεκριμένων ταινιών, ιχνηλατούμε τις σχέσεις εξουσίας και ανισοτήτων. Οι γυναίκες κατέκτησαν το ανδροκρατούμενο ‘βάθρο’ της δημοσιογραφίας. Κατά πόσο κατακτήθηκε όμως η ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον; Και πόσο θετικά αντανακλάται εμπράκτως στην ισόρροπη παρουσίαση των εξελίξεων στο κοινό; Τι είδους προκλήσεις, ματαιώσεις και δυσχέρειες δεσπόζουν; Αποτελούν η σκανδαλοθηρία και ο σεξισμός αποκλειστικά ανδρικές πρακτικές; Τι συνεπάγεται το ότι οι ‘γυναίκες’ και η ‘θηλυκότητα’ εξακολουθούν να είναι αντικείμενα θέασης, χρήσης, εκμετάλλευσης, επιθετικότητας, εκφοβισμού, σεξισμού ακόμη και σεξουαλικής κακοποίησης στα ΜΜΕ; Πώς αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι ανάλογα ηθικά-επαγγελματικά διλλήματα, σε αντιδιαστολή από τους άνδρες; Πώς ‘ατενίζει’ το σινεμά ανάλογα φαινόμενα και πώς τα προβάλλει δημιουργικά και κριτικά; Αυτά είναι κεντρικά ζητήματα του μαθήματος.

Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Δημοσιογραφία

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στα πεδία της σύγχρονης δημοσιογραφίας.

© 2018 Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε Α.Π.Θ.

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ - Media Informatics Lab

Share This